Program

Expoziții:

Marți-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbãta: 10:00-16:00

Sala de lectură:

Marți-Vineri: 10:00-18:00

Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!

Atelierul de restaurare

Deși colecțiile au fost păstrate în condiții corespunzătoare și înainte, atelierul de restaurare a Bibliotecii Teleki-Bolyai a fost înființată în 1970. Primele astfel de măsuri au fost luate chiar de fondator, oferind sfaturi practice în acest sens bibliotecarilor săi: „Să aveți grijă de cărți, să le feriți de umezeală, de molii, șoareci și de mâini murdare, deoarece am investit foarte mulți bani, și [cărțile] sunt nu numai în folosul acestor generații, ci și în folosul generațiilor viitoare.”

Primordiale sunt măsurile luate pe ansamblul colecțiilor și cele legate de conservarea cărților. Scopul major este prevenirea și măsurile ce pot opri sau încetini procesele naturale de degradare a colecțiilor.

Majoritatea cărților în stare avansată de degradare au fost aduse în Bibliotecă din diferite colecții religioase, din colecții ale diferitelor școli. Intervenția de restaurare propriu-zisă se axează pe volumele cu coperți, cotor și alte elemente degradate de insecte, sau datorită utilizării – degradări fizice, chimice – sau volume în care sunt semne de mucegai. Trebuie întotdeauna să avem în vedere funcționalitatea cărții, faptul că, și după 200 ani este vorba de o bibliotecă activă, unde cărțile vechi pot fi cercetate, astfel în restaurare criteriile privind conținutul și forma primează peste criteriile estetice.

Bugetul oferit de stat în vederea achiziționării diferitelor echipamente și soluții de restaurare și conservare, pentru menținerea unor condiții optime în depozite de carte veche, sunt completate cu fonduri strânse de familia Teleki și prin intermediul unor proiecte de finanțare.

Susținători

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Parteneri media

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1