Program

Expoziții:

Marți-Vineri: 10:00-18:00

Sala de lectură:

Marți-Vineri: 10:00-18:00

Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!

Biblioteca muzeu

            Biblioteca Teleki-Bolyai este o colecţie de carte ştiinţifică cu caracter enciclopedic. S-a deschis ca bibliotecă publică în anul 1802; de atunci fondul de carte stă în permanenţă la dispoziţia cititorilor.

            Începuturile acestei biblioteci sunt legate de numele lui Sámuel Teleki (1739-1822), originar din Gorneşti, judeţul Mureş. Ideea fondării ei s-a născut în timpul studiilor umaniste şi ştiinţifice pe care le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franţa, Elveţia, când el cunoaşte biblioteci publice şi particulare renumite şi se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecţii, devenind astfel un bibliofil competent. 

            Stimulat de mişcarea iluministă care punea un accent deosebit pe răspândirea ideilor ştiinţifice în cercuri cât mai largi de cititori, Teleki stabileşte şi întreţine legături permanente cu editori şi librari din marile centre editoriale europene.

            Biblioteca posedă opere ce aparţin unor renumiţi filozofi şi savanţi: Hipocrat, Paracelsus, Franklin, Newton, Kepler, Tycho Brahe, Descartes. Păstrează de asemenea publicaţii ale academiilor şi societăţilor ştiinţifice europene şi o foarte bogată colecţie de literatură clasică greacă şi latină. Se păstrează aici rarităţi bibliofile: manuscrise, incunabule, unicate, ediţii princeps, cărţi scoase de cele mai renumite case editoriale europene. Colecţia cuprinde aproximativ 40.000 de volume.

           În scopul regăsirii cu uşurinţă a informaţiilor, întregul fond a fost prelucrat de fondator şi publicat în catalogul apărut în patru volume la Viena între anii 1796-1819.

            La fondul tradiţional Teleki s-au adăugat în timp alte colecţii, dintre care cel mai bogat este Fondul Bolyai cu un număr de 80.000 de volume, de fapt biblioteca fostului Colegiu Reformat din Târgu–Mureş, înfiinţat în anul 1557 (azi Liceul Bolyai Farkas). În acest fond se găsesc de asemenea cărţi vechi de ştiinţă şi literatură, manuscrisele celor doi Bolyai etc.

       Amintim câteva din rarităţile bibliofile ale colecţiei Teleki-Bolyai: Codicele Koncz – manuscris pe pergament datând din secolul al XIV-lea; 71 de incunabule (cărţi apărute între anii 1455-1500) dintre care cel mai vechi este Liber de homine de Galeotto Marzio (Bologna, 1474). Biblioteca păstrează şi o bogată colecţie a cărţilor de artă: gravuri de Piranesi (29 volume), Descrierea Egiptului (21 volume), Atlas maior (11 volume), Tratatul de pictură al lui Leonardo de Vinci, ş. a.

            Sala a fost special construită pentru bibliotecă, mobilierul fiind original, iar aranjarea cărţilor de asemenea. 

            Fondul Teleki-Bolyai numără în prezent aproximativ 230.000 volume. Majoritatea cărţilor este de limba latină, greacă, germană, franceză, română şi maghiară, dar şi în alte limbi europene şi orientale.

Susținători

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Parteneri media

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1