Nyitva tartás

Kiállítások:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 10:00-16:00

Olvasóterem:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Nádpálca és lexikon. Neveléstörténeti kiállítás

A Teleki-Bolyai Könyvtárban évente két tematikus kiállítás készül a könyvtár anyagából. A jelenlegi tárlat a nevelés és oktatás témáját járja körül az antik görögségtől a felvilágosodás koráig, bemutatva a mindenkori gyermeknevelés és oktatás sajátosságait.

A klasszikus gyűjtemény gazdag tárháza a görög és római kori pedagógiai vonatkozásokat is felvonultató könyveknek, melyeket nemegyszer találó, igényes rézmetszetekkel díszítettek. Az államosításkor idekerült különböző egyházi könyvtárak révén a középkori neveléstörténeti munkák gazdag tárháza is rendelkezésünkre állt a kiállítás megszervezésekor. Teleki Sámuel széleskörű érdeklődésének, a humanizmus és a felvilágosodás eszméi iránti elkötelezettségének ékes példája az igen gazdag 16-18. századi neveléstörténeti irodalom. Ezek egyben a modern pedagógia születésének és kialakulásának évszázadai is voltak.

Kiállításunk képi világa ezúttal eltér a megszokottól, azaz nem a könyvekben levő illusztrációkra építettük a látványt, hanem Láng Orsolya karikatúrái és rajzai hozzák elénk egy-egy nevesebb szerző portréját vagy a különböző korok nevelési módszereit.

Támogatók

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Médiapartnerek

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1