Biblioteca Teleki și Muzeul Bolyai nu reprezintă doar un muzeu, ci instituția este o instituție activă, o bibliotecă ale cărei fonduri se îmbogățesc în continuu, dispune de o sală de lectură și organizează diferite evenimente culturale. Pe lângă păstrarea documentelor de o valoare inestimabilă, în cadrul ghidajelor angajații oferă informații despre istoria colecțiilor și la sala de lectură beneficiați de ajutor bibliografic.
Activități
Biblioteca Teleki-Bolyai
Sámuel Teleki
Contele Sámuel Teleki s-a născut la Gorneşti, lângă Târgu-Mureş, la 17 noiembrie 1739.
Domokos Teleki
Domokos Teleki (1773-1798) a fost cel mai în vârstă dintre copiii fondatorului bibliotecii care au atins vârsta adultă, răpus de o boală necunoscută la vârsta de doar 25 de ani.
Zsuzsanna Bethlen
Bethlen Zsuzsanna (1754-1797) a fost fiica contelui Domokos Bethlen de Iktár şi a baroanei Mária Wesselényi. A avut 14 ani când a făcut cunoştinţă cu Sámuel Teleki.
Colecții
Muzeul Bolyai
Farkas Bolyai
Bolyai Farkas (1775-1856), născut în comuna Buia (jud. Sibiu), şi-a început studiile la Colegiile reformate din Aiud şi Cluj, apoi la Universitatea din Göttingen, unde se împrieteneşte cu marele savant Friedrich Carl Gauss.
János Bolyai
Bolyai János (1802-1860) este o personalitate marcantă a matematicii, cunoscut prin cercetările sale din domeniul geometriei.
Muzeul Bolyai
Târgu-Mureş este şi oraşul celor doi Bolyai pentru că cei doi matematicieni geniali au trăit o bună parte a vieţii în acest oraş. János şi Farkas Bolyai au fost două personalităţi cunoscute, dar nu recunoscute ale acestui oraş de 6000-8000 de locuitori din prima parte a secolului al XIX-lea.
Expoziții
Activități, programe
Pe lângă serviciile oferite în cadrul sălii de lectură și a expozițiilor, Biblioteca Teleki organizează alte activități și evenimente la care participă comunitatea științifică și culturală.
Umanistul englez Thomas More (1478–1535)
a fost un avocat, filosof social, scriitor,
om de stat, cancelarul lui Henric al VIII-lea.